תסמונת ריינו, או מחלת ריינו, היא תופעה אשר גורמת לשינוי בצבע של העור, בדרך כלל של אצבעות הידיים, הרגליים וקצה האף. תסמונת ריינו בדרך כלל מתרחשת בשל כיווץ של כלי הדם עקב חשיפה לקור ובמצבים נדירים בשל לחץ.מהי תסמונת ריינו? והאם וכיצד מממשים זכויות רפואיות החולים בתסמונת? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא.
מהי תסמונת ריינו? ועד כמה היא נפוצה?
תסמונת ריינו נפוצה יותר אצל נשים, בעיקר אצל נשים צעירות ובעיקר כאשר ישנם קרובי משפחה שחולים בתסמונת. תסמונת ריינו נפוצה יותר באזורים קרים יותר של הגלובוס וזה די נדיר אצל אנשים מעל גיל 60 לחלות בה.
את תסמונת ריינו אפשר לתאר כתגובה חריפה של כלי הדם לקור ובמקרים נדירים ללחץ ומתח. תסמונת ריינו יכולה להופיע ללא שום מחלות רקע או עם מחלות רקע כמו זאבת או מחלות רקמות חיבור ועוד. כאשר תסמונת ריינו מופיעה ללא מחלת רקע היא בדרך כלל קלה יותר ולא כרוכה בסיבוכים מאוד קשים, בזמנים שבין ההתקפים לחולה לא יהיו תסמינים.
מהם תסמיני תסמונת ריינו?
בדרך כלל אצבעות הידיים הם החלק בגוף אשר מושפע הכי הרבה בתסמונת ריינו ובשכיחות נמוכה יותר יפגעו כפות הרגליים ולאחר מכן קצה האף והאוזניים.
לתסמונת ריינו ישנם שלושה שלבים והם יכולים להימשך כמה דקות בלבד או מספר שעות.
בשלב הראשון נראית הלבנה של האצבע או של הבוהן וניתן לראות הבדל ברור בין האזור המולבן לבין האזור הרגיל. בשלב השני האזור הלבן הופך להיות כחול. בשלב השלישי האזור הכחול הופך להיות אדום. החשש הגדול הוא לכך שיגרם נמק באצבעות הנגועות.
בזמן ההתקף ושינוי הצבע של העור, החולה בתסמונת ריינו ירגיש גם תחושת נימול באזור הנגוע וגם תחושות של עקצוצים ודקירות אשר יכולות להפוך לכאבים עזים במיוחד.
כיצד מאבחנים את התסמונת?
בדרך כלל אין צורך בבדיקות מיוחדות וניתן להסתפק התסמינים הקליניים אותם מתאר החולה. ישנן מספר דרכים לאבחן את התסמונת והדרך הנפוצה ביותר היא לפי שינויי הצבעים של העור, שזה הדבר אשר מגדיר את התסמונת ממחלות אחרות (למשל מכיחלון של האצבעות כתוצאה מקור, שכן אין שינוי של מספר צבעים). ניתן לאבחן תסמונת ריינו עם שינוי צבע אחד במידה והחולה מרגיש תחושת נימול או פרסטזיות.
מהן אפשרויות הטיפול בתסמונת ריינו?
ישנן דרכים שונות לטיפול בתסמונת ריינו. טיפולים מסוג הישנים ימליצו פשוט לשמור על כפות ידיים חמות ויעודדו לבישה של כפפות בימי החורף הקרים. במידה וזה לא עוזר ולא מספיק, ניתן לעבור לטיפול תרופתי.
הטיפול התרופתי בתסמונת ריינו הוא בדרך כלל כולל תרופות אשר גורמות להרחבה של כלי הדם, למשל: אמלודיפין ממשפחת התרופות חוסמי תעלות סידן.
במקרים של תסמונת ריינו עקב לחץ, מומלץ כמובן גם לתרגל טכניקות להורדת לחץ, למשל: נשימות, ספורט, מדיטציה וכדומה.
אילו זכויות רפואיות מגיעות לסובלים מתסמונת ריינו?
תסמונת ריינו היא חלק מהמחלות הראומטיות שהן מחלות כרוניות אשר יכולות לפגוע בגוף (בשלד, בשרירים, גידים, סחוס, עצמות, איברים פנימיים וכלי דם). חלק מהמחלות הראומטיות הן גם מחלות אוטואימוניות, כלומר, מחלות בהן הגוף למעשה תוקף את עצמו. כיום, המדע מכיר במעל ל-100 מחלות ראומטיות ותסמונת ריינו היא אחת מהן.
חולים במחלות ראומטיות מוכרים כחולים כרוניים ומכך שהם זכאים לתקרת תשלום לשם רכישת תרופות.
לחולים במחלות ראומטיות יש אפשרות לנסות לקבל אחוזי נכות ומכך קצבת נכות כללית. אם אתם חולים בתסמונת ריינו ומקבלים קצבת נכות כללית יכול להיות שגם תהיו זכאים לפטור מתשלומים לקופת חולים.
במקרים מסוימים ייתכן ואף תהיו זכאים להיות מוכרים כחולים שיקומיים ואז תוכלו לקבל את השירותים שלהלן: שירותים עבור שיקום בעת אשפוז או בקהילה, טיפולי פיזיותרפי וטיפולים מהיחידה לטיפולי בית (יחידה זו אחראית על הענקת שירותים רפואיים ופרה רפואיים לחולים אשר לא יכולים לצאת מהבית לאורך זמן ממושך ומכך אינו יכול לקבל טיפול, אלא רק בביתו).
אם אתם חולים בתסמונת ריינו או אפילו רק חושדים שיש לכם את התסמונת הזו, מומלץ לפנות לרופא ולקבל חוות דעת. במידה ותהיו מוכרים כחולים בתסמונת ריינו, ייתכן שתוכלו ליהנות מהטבות שונות שיסייעו לכם.
אולי יעניין אותך גם:
פיצויים וזכויות לסובלים מדלקת מפרקים