שיקום מקצועי

אגרופי קבוצה

מחלה או נכות עלולות לפגוע בפוטנציאל ההשתכרות של האדם. פעמים רבות לאחר מחלה או תאונה, האדם אינו יכול עוד לעסוק בתחום העיסוק בו עסק בעבר. למרות שנכים החל מגובה נכות של 50% זכאים לקצבת נכות, הרי שברוב המקרים, במיוחד כאשר מדובר באנשים צעירים בגיל העבודה, הם מעוניינים להמשיך לעבוד ולהתפרנס בכוחות עצמם.

מעבר לכך שהעבודה מספקת פרנסה היא מספקת גם עניין, סיפוק, סדר יום ועוד מרכיבים משמעותיים לאיכות החיים ושביעות הרצון של האדם. עקב כך, מספק ביטוח לאומי שירות של שיקום מקצועי לנכים ולזכאים.

הזכאים לקבלת שיקום מקצועי

שיקום מקצועי בביטוח לאומי מוענק למספר אוכלוסיות יעד:

1.אנשים עם נכות כללית: אנשים שחלו, עברו תאונה וכדומה, ובעקבות כך נפגע כושר פרנסתם והם הוגדרו כנכים על ידי ביטוח לאומי, אם גובה הנכות עולה על 20%, יהיו זכאים אנשים אלה לשיקום מקצועי. על התובע להיות אזרח ישראלי ובגילאי העבודה (בין גיל 18 לגיל פרישה). הנכות יכולה להיות על רקע פיזי, נפשי או אחר.

2.נפגעי עבודה: אדם שנפגע במקום עבודתו, הוכר כבעל אחוזי נכות, ועקב כך אינו יכול לחזור לתפקידו או למקום עבודתו הקודם, יהיה זכאי לשירות השיקום המקצועי.

3.נפגעי פעולות איבה: אדם שנפגע פיזית או נפשית (PTSD ) עקב היותו קרבן או נוכח בפעולת איבה, אשר הוכר על ידי ביטוח לאומי כנפגע פעולת איבה, ואינו מסוגל לחזור לעבודתו או מקצועו הקודם בעקבות הפגיעה, או צעיר שנפגע בפעולת איבה ועדיין לא רכש מקצוע, יהיו זכאים לשיקום מקצועי מטעם ביטוח לאומי.

4.אלמנים ואלמנות: גבר או אישה אשר התאלמנו מבני זוגם ומקבלים עבורם קצבת שאירים, וכן אלמנים ואלמנות של אנשים שנהרגו או נפטרו בעקבות תאונת עבודה, יהיו זכאים לשיקום מקצועי. השירות עונה למצבים בהם האלמן או האלמנה לא עבדו לפני פטירת בן זוגם ובן או בת הזוג היו המפרנסים היחידים, וכעת משעול הפרנסה נופל על כתפיהם הם חסרי מקצוע. או לאלמנים / ות אשר אינם יכולים לשוב לעבודתם הקודמת עקב הצורך לטפל בילדים, להיות יותר שעות בבית, ועוד.

5. בני זוג של נכים כלליים, כאשר הנכה אינו מתאים לשיקום מקצועי.

מה מקנה שיקום מקצועי בביטוח לאומי?

תהליך השיקום המקצועי מלווה את המשתתפים מרגע ההחלטה, דרך בחירת התחום המקצועי, לימודי המקצוע עד מיצויים ועד למציאת העבודה.

התהליך ממומן כולו על ידי המל"ל, והוא כולל:

1. אבחון מקצועי הכולל מבחנים והערכה פסיכולוגית, תוך מתן המלצות למקצועות מתאימים.

2. מימון שכר הלימוד באופן מלא (כולל מימון לימודים אקדמיים אם הוחלט כי זה הכיוון המקצועי המתאים למועמד).צוות עובדים

3. מימון נסיעות ללימודים.

4. מימון אמצעי לימוד (ספרים וכדומה).

5. מענק מלגת קיום בזמן הלימודים כדי שהלומד יוכל להתמקד בלימודיו.

6. למי שזקוק לכך, יינתן ליווי לאחר הלימודים עד למציאת עבודה.

הגשת בקשה לשיקום מקצועי בביטוח לאומי

אנשים העומדים באחד הקריטריונים שהוזכרו לעיל, מוזמנים לפנות לאגף השיקום בסניף המוסד לביטוח לאומי באזור מגוריהם. עם הפניה ייקבע להם ראיון עם עובד שיקום.

עובד השיקום יבדוק האם הפונה עומד בקריטריונים לקבלת שיקום מקצועי, ובמידה ויש התאמה, יפנה את הפונה לאבחון מקצועי שיהווה שלב ראשון בתהליך.

מקרים בהם הפונה לא נמצא זכאי לשיקום מקצועי

פונה שנדחתה בקשתו לשיקום מקצועי וסבור כי הוא עומד בקריטריונים לזכאות, רשאי להגיש ערעור על ההחלטה לבית הדין לעבודה. את הערעור יש להגיש תוך 12 יום מיום קבלת הדחייה.

שיקום מקצועי הוא שירות הניתן בביטוח לאומי לנכים, אלמנים ובני משפחותיהם, כדי לסייע להם לרכוש מקצוע ולהתפרנס בכבוד.

התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!