אדם בעל ליקויים חמורים בגפיים התחתונות זכאי לקבל קצבת ניידות מהמוסד לביטוח לאומי. הליקויים בגפיים התחתונות מגבילים מאוד בניידות מחוץ לבית, כמו גם מקשים על ההתנהלות היום- יומית. לצורך הקלה על הקשיים של האנשים המוגבלים בניידות, משולמת להם קצבת ניידות. הקצבה מסייעת בהשתלבות פשוטה יותר בחיי הקהילה לצד המוגבלות הפיזית. קצבת ניידות מכילה סוגים שונים של הטבות, וכדי לקבלה האנשים צריכים לעמוד בדרישות מקדימות שונות.
סוגי ההטבות בקצבת ניידות
- קצבת ניידות לחסרי רכב – מוגבלים בניידות שאינם בעלי רכב או שהוא מושבת, מקבלים קצבת ניידות, אך ורק אם אחוזי הנכות בעבור הקושי בניידות שלהם הם בגובה של 80% או יותר, הם עובדים ומשתכרים, ואינם מקבלים קצבת זקנה או קצבת נכות כללית.
- קצבת ניידות לבעלי רכב – מי שמוגבל בניידות וברשותו רכב משלו, מקבל קצבת ניידות כדי לממן את ההוצאות הכרוכות בתחזוקת הרכב. אם שני בני הזוג מוגדרים כמוגבלים בניידות והם בעלי רכב אחד משותף, הם מקבלים קצבת ניידות בסכום גבוה יותר לבן הזוג עם אחוזי הנכות הגבוהים, וזה שיש לו אחוזי נכות נמוכים יותר מקבל קצבה בשיעור של 35% מקצבת הניידות אותה היה מקבל אם היה בבעלותו רכב נוסף. מוגבל בניידות אשר עובד במרחק של 40 קילומטר הלוך ושוב מביתו, מקבל תוספת לקצבה, אם הוא עובד באותו המקום לפחות חצי שנה בטרם הגיש בקשה לקצבת ניידות.
- תו חנייה לנכה – מקבלי קצבת ניידות זכאים לתו חנייה לנכה. תו החנייה מאפשר את חניית הרכב במקומות מסוימים אשר נועדו במיוחד בעבור נכים או במקומות אחרים שבהם החנייה לרכבים אחרים אסורה בהחלט, ובתנאי שלא יפריעו לתנועת כלי רכב ולהולכי רגל.
מי זכאי לקצבת ניידות?
ביטוח לאומי הוציא רשימה של מספר ליקויים שגורמים להגבלה בניידות ושמזכים את האנשים בקצבת ניידות.
רשימת הליקויים:
- שיתוקים – שיתוק ברמה מלאה ברגל אחת ובשתי השוקיים, שיתוק ברמה מלאה ברגל אחת, בתנאי שהוא נוסף לשיתוק ברגל השנייה או בשרירי הירך, לא ניתן לבצע תנועות מלאות בשתי הרגליים בגלל ליקוי עצבי.
- קטיעות – קטיעה של רגל מעל הברך או של שתיהן, קטיעה של שוק אחת או של שתיהן. בגלל הקטיעות אין אפשרות התקנה של פרוטזות. קטיעת כף רגל אחת או של שתיהן יחד.
- מומים מלידה – אדם אשר סובל ממומים מולדים שממצאיהם הרפואיים מתאימים מבחינה פיזיולוגית לאחד הליקויים אשר גורמים להגבלה ביכולת התנועתיות בשרירי הרגליים.
- קשיונות – קשיון מוחלט במפרקי הירכיים, קשיון בברכיים בשעת סיבוב או בשעת הטיה לצדדים, קשיון בשני פרקי הקרסוליים, קשיון דו צדדי בשתי הברכיים, קשיון דו צדדי בשתי הירכיים.
- קיצור של גפה – רגל אחת קוצרה (שלא כתוצאה מנכות כלשהי) ב-15 סנטימטר או יותר מאורכה של הרגל השנייה.
- קומה נמוכה – אדם בן 18 או למעלה מזה שאורכן של רגליו 61 סנטימטר, לכל היותר, זכאי לקבל קצבת ניידות בשיעור של 80%. אדם שאורכן של רגליו 72 סנטימטר, לכל היותר, זכאי לקבל קצבת ניידות בשיעור של 50%.
- "מפרקים מדומים" – מפרק מדומה בירך אחת שמאפשר את ההליכה אך ורק באמצעות מכשיר הליכה, מפרק מדומה בעצם של השוק ובעצם של הירך.
- נקעים – נקע מולד במפרק הירך, נקע מולד בשני הצדדים של מפרקי הירך, נקע בברך כאשר לפחות שתיים מהרצועות קרועות.
- אי ספיקת היקפים בעורקים בשתי הרגליים או ברגל אחת.
- תנועתן של הירכיים או של הברכיים מוגבלת בשל הפרעות במערכת כלי הלימפה.
- המפרקים שברגליים מוגבלים ביכולת תנועתם.
אולי יעניין אותך גם: