חוק סיעוד (או חוק ביטוח סיעוד) מופעל מטעם ביטוח לאומי ומשרד הרווחה. חוק סיעוד קובע כי אנשים שעברו את גיל הפנסיה וגרים בביתם זכאים לגמלת סיעוד, כל עוד הם מוגדרים כסיעודיים – זקוקים לעזרת הזולת או תלויים בו בפעולות הפשוטות ביותר כגון הלבשה, רחצה, אכילה, ניידות ושליטה על סוגרים. גמלת סיעוד ניתנת גם לקשישים שזקוקים להשגחה בביתם למען שמירה על ביטחונם האישי, מכיוון שיש חשש שמא יזיקו לעצמם. במסגרת חוק סיעוד, אנשים שזקוקים לגמלה, מקבלים שירותי סיעוד במהלך היומיום לשם ביצוע המטלות, לשם עזרה בניהול משק הבית ולשם הקלה על המשפחות שנושאות בנטל הטיפול בו. גמלת סיעוד אינה ניתנת כסכום כסף אלא כגמלת שירותים.
תנאי הזכאות לגמלה ומימוש חוק סיעוד
- תושבי המדינה שהגיעו לגיל הפנסיה.
- אנשים שאינם משתכרים מעל הסכומים הבאים (הסכומים נכונים ל-1 בינואר 2012):
- אדם יחיד שמשתכר עד 8,619 שקלים, מקבל גמלת סיעוד מלאה.
- אדם יחיד שמשתכר מעל 8,619 שקלים ועד 12,929 שקלים, מקבל גמלת סיעוד מופחתת ב- 50%.
- בני זוג שמשתכרים יחד עד 12,929 שקלים, מקבלים גמלת סיעוד מלאה.
- בני זוג שמשתכרים יחד מעל 12,929 שקלים ועד 19,394 שקלים, מקבלים גמלת סיעוד מופחתת ב- 50%.
- אנשים שמתגוררים בביתם ולא במוסד סיעודי או בבית אבות. יוצאי דופן הם אנשים שמתגוררים במוסדות ומאושפזים בבתי חולים. במקרים אלו הם מקבלים גמלת סיעוד במשך 14 הימים הראשונים לאשפוז.
- אנשים שלא מקבלים מביטוח לאומי קצבת שירותים מיוחדים לנכים קשים, וגם לא גמלה לטיפול אישי או להשגחה ממשרד האוצר. אנשים שמקבלים את אחת מהקצבאות המוזכרות, בוחרים בינן לבין גמלת סיעוד בהתאם לחוק סיעוד.
- אנשים שזקוקים במידה רבה לסיוע מצד הזולת בביצוע פעולות בסיסיות (מוזכרות בתחילת המאמר). כמו כן, יקבלו גמלת סיעוד אנשים שזקוקים להשגחה צמודה בביתם למען שמירה על בטיחותם ועל בטיחות קרוביהם, בשל חשש שהם יזיקו לעצמם או לסובבים אותם.
כאשר בביטוח לאומי מתקבלת תביעתו של אדם סיעודי לגמלת סיעוד, והוא נמצא כמי שעונה על כל הקריטריונים לזכאות, יישלח לביתו איש מקצוע מתחום הסיעוד (אחות, פיזיותרפיסטית) במטרה לבדוק אותו ולקבוע את מידת התלות שלו בזולת או את מידת ההזדקקות שלו להשגחה. בהתאם לתוצאות המבדק ("מבחן התלות") ביטוח לאומי מחליט האם הוא אכן זכאי לגמלה, מה יהיה גובהה ולמשך איזו תקופה.
שיעורי גמלת הסיעוד
אנשים סיעודיים שזכאים לגמלה בוחרים את סוגי השירותים מתוך סל השירותים המוצע להם (שניים מהם מפורטים כאן). שיעורי השירותים שבגמלה נקבעים בשלוש רמות בהתאם למידת התלות בזולת או במידת ההזדקקות להשגחה.
- רמה ראשונה: אנשים שתלויים במידה רבה בזולת ברוב הפעולות, ואנשים הזקוקים להשגחה מקבלים גמלת סיעוד של 9.75 שעות בשבוע של טיפול בביתם או של חמש שעות לאנשים שזכאים לגמלת סיעוד מופחתת בשל הכנסותיהם. אנשים שבוחרים במרכזי יום יכולים לבקר לפי ימים (יום ביקור שווה לשעתיים טיפול ביתי). המספר המקסימלי של ימי הביקור במרכזי יום לקשיש הוא 4.5 ימים בשבוע. אנשים שמקבלים גמלה מופחתת בשל הכנסותיהם זכאים ליומיים ביקור בשבוע.
- רמה שנייה: אנשים שתלויים במידה רבה מאוד בזולת ברוב הפעולות ובמרבית שעות היממה, מקבלים גמלה של 16 שעות בשבוע של טיפול בביתם או של 8 שעות לאנשים שזכאים לגמלת סיעוד מופחתת בשל הכנסותיהם. אנשים שבוחרים במרכזי יום יכולים לבקר לפי ימים (יום ביקור שווה ל-2.75 שעות טיפול ביתי). המספר המקסימלי של ימי ביקור הוא 5.5 ימים בשבוע. אנשים שמקבלים גמלה מופחתת בשל הכנסותיהם זכאים ליומיים ביקור בשבוע.
- רמה שלישית: אנשים שתלויים בזולת באופן מוחלט בכל הפעולות ובכל שעות היממה וגם אנשים שזקוקים להשגחה מתמדת, מקבלים גמלת סיעוד של 18 שעות טיפול ביתי בשבוע או של 9 שעות לאנשים שזכאים לגמלת סיעוד מופחתת בשל הכנסותיהם הגבוהות. אנשים שבוחרים במרכזי יום יכולים לבקר על פי ימים (יום ביקור שווה ל-2.75 שעות טיפול ביתי). המספר המקסימלי של ימי ביקור הוא שישה ימים בשבוע. אנשים שמקבלים גמלה מופחתת בשל הכנסותיהם זכאים לשלושה ימים ביקור בשבוע.
התקופה המרבית לזכאות לגמלה
הזכאות לא נקבעת לצמיתות. אחת לתקופה, ביטוח לאומי עורך לקשישים מבדקים חוזרים כדי להעריך את מצבם, את זכאותם להמשך גמלה ואת גובהה החדש. אם מצבם הוחמר, הם רשאים לפנות לביטוח לאומי לצורך בדיקה חוזרת.
אולי יעניין אותך גם: