ילדים עם צרכים מיוחדים הם ילדים שסובלים מהפרעות שונות הגורמות לקשיים גופניים, מוגבלות שכלית, הפרעות דיבור ומצבים נוספים. הורים של ילדים עם צרכים מיוחדים מוצאים את עצמם מול קשיים רבים הבאים לידי ביטוי בפן כלכלי, חברתי ובירוקרטי. לכן, על מנת להצליח להתנהל טוב יותר מול הקשיים הללו, חשוב לדעת מה זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים וכיצד לממש אותן.
מהם צרכים מיוחדים?
ההגדרה של צרכים מיוחדים כוללת גורמים שונים. למעשה, מדובר בקבוצת קשיים הכוללת קשיים גופניים, מוגבלות שכלית, הפרעות בדיבור ועוד מצבים רפואיים שונים. ישנם מקרים בהם צרכים מיוחדים מאובחנים בלידה וישנם מקרים בהם לוקח זמן עד שמגלים אותם, כאשר בדרך כלל הילדים מאובחנים בגילאי 3 עד 6. צרכים מיוחדים יכולים לנוע בין מצב קל למצב חמור, בהתאם לרמת התפקוד של הילד. מצבים של צרכים מיוחדים כוללים-
- אוטיזם
- שיתוק מוחין
- תסמונת דאון
- מוגבלות שכלית
- הפרעה גנטית
- הפרעות בכרומוזום
- אלכוהול עוברי ותסמונות שקשורות לסמים
- תסמונת טורט
- תסמונת VCFS
- תסמונת X שביר
- ספינה ביפידה
זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים
ילדים עם צרכים מיוחדים זכאים להטבות ושירותים שונים. בין ההטבות הללו, ההורים יהיו זכאים להנחות, פטורים וסיוע מביטוח בריאות, אבחונים וטיפולים פרא רפואיים מטעם שירותי התפתחות הילד, פטור מאגרה עבור שירותים שונים, תקרת תשלום תרופתי לחולים כרוניים, תקרת תשלום עבור מזון רפואי או חומרים תזונתיים ועוד. לכן, חשוב לדעת מה זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים שמגיעות לכן על מנת שתוכלו לממש אותן כהלכה.
גמלת ילד נכה
במסגרת זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים, הורים יוכלו לקבל גמלת ילד נכה. גמלת ילד נכה ניתנת רק לילד שעומד בקריטריונים מסוימים והיא משולמת להורי הילד. ניתן לקבל גמלת ילד נכה לילד מגיל 91 ימים (3 חודשים) ועד גיל 18 ו-3 חודשים. במידה שהילד סובל מליקוי שמיעה חמור או מתסמונת דאון יהיה ניתן לקבל את הגמלה מיום הולדת הילד. בין הקריטריונים המזכים הורים בגמלת ילד נכה יהיו ילד על הספקטרום האוטיסטי, ילד עם מוגבלות שכלית או גופנית, ילד עם בעיות התנהגותיות או נפשיות ועוד.
זכויות חינוכיות
במסגרת זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים, יש לקחת בחשבון את תחום החינוך, ילדים עם צרכים מיוחדים זכאים להטבות שונות כמו מעונות יום שיקומיים, מרכזי תמיכה קהילתיים לחינוך מיוחד, שילוב בחינוך רגיל, הסעות מלוות במערכת החינוך המיוחד, התאמות בחינת בגרות, טיפולים פרא רפואיים במסגרת מערכת החינוך המיוחד, חינוך ביתי, חינוך לילדים מאושפזים ועוד. כל ילד עם צרכים מיוחדים זכאי לחינוך מסוים, בהתאם למצב שלו ולרמת התפקוד שלו ולכן חשוב לדעת מה הזכויות המגיעות לילדים אלה גם בתחום החינוך.
גמלת ניידות
זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים כוללות גם התייחסות לניידות של הילד. פעמים רבות ילדים עם צרכים מיוחדים סובלים גם מבעיות ניידות בעקבות ליקויים בגפיים התחתונות כמו מומים מלידה, שיתוק, קטיעות גפיים ועוד. הורים לילדים שסובלים מבעיות ניידות, פעמים רבות צריכים לרכוש אביזרים שמסייעים לילד להתנייד. אביזרים אלה עלולים להיות יקרים והרכישה שלהם לא פשוטה. לכן, ההורים יכולים להיעזר בסל הטבות שכולל הטבות כמו קצבה חודשית להוצאות ניידות, הלוואה לרכישת רכב חדש, פטור מאגרת רישוי, הלוואות לרכישת אביזרים מיוחדים לרכב.
תו נכה
זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים כוללות גם את היכולת להגשת בקשה לתו נכה. תו נכה הוא תו שמאפשר להורים לחנות בכל מקום, במידה שהם עומדים בתנאים הבאים-
- אין ליד הרכב חניית נכים פנויה
- אין ליד הרכב מקום חניה פנוי
- אין סכנה או הפרעה למעבר של הולכי רגל, עגלות ילדים או נכים
- רצף התנועה לא נפגע או מתעכב
הטבת תו נכה מאפשרת הקלה על איכות החיים של ההורים ושיפור של הנגישות והניידות שלהם. ההטבה ניתנת ממשרד התחבורה על ידי הגשת בקשה ומסמכים רלוונטיים, לרבות מסמכים רפואיים.
נקודות זיכוי במס הכנסה
זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים, מאפשרות להורים לקבל נקודות זיכוי במס הכנסה. פעמים רבות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מפחיתים את שעות העבודה שלהם בשביל להיות עם הילד ולטפל בו. בעקבות כך ההכנסה של ההורים נפגעת באופן משמעותי. לכן, מס הכנסה מאפשר להורים אלה לקבל שתי נקודות זיכוי ממס הכנסה. נקודות הזיכוי מאפשרות להפחית את סכום המס שעל ההורים לשלם כך שהם יכולים לחסוך כ-4,700 שקלים בשנה. במקרים מסוימים ההורים יהיו זכאים גם לקבלת החזר מס. ניתן לקבל החזר מס עד 6 שנים רטרואקטיבית. שימו לב שיש לחדש את ההטבה בכל שנה.
כיצד ניתן לממש זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים?
על מנת לממש זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים על ההורים לפנות לביטוח לאומי. לאחר הפניה, הילד יצטרך לעבוד ועדה רפואית. מדובר בוועדה שמורכבת מאנשי מקצוע שונים בתחומים שונים כמו רופאים. במסגרת הוועדה הרפואית, יהיה צורך בהוכחת מצבו הרפואי של הילד על מנת לקבל את ההטבות המגיעות לו. אנשי המקצוע יבחנו את הליקויים של הילד ואת מידת התלות שלו בזולת, בהתאם לגיל שלו וידונו במצב על מנת להחליט אילו זכויות מגיעות לו.
הזכאות ואחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למספר פרמטרים-
- עם ילד עד גיל 3 יבחנו את היכולות שלו בביצוע פעולות גפים, גוף ותנועות ראש.
- עם ילד מעל גיל 3 יבחנו את מידת התלות שלו בזולת לעומת בני גילו, בפעולות שגרתיות כמו אכילה, רחצה, לבוש וכדומה.
- יבחנו האם הילד זקוק להשגחה מתמדת של מבוגר במשך כל שעות היממה. כאשר יבחנו את הצורך בהשגחה יבחנו האם היא נדרשת בשביל למנוע סיכון לחיי הילד, בגלל מחלה כרונית או בגלל שיש לו הבנה לקויה לגבי גורמי סיכון.
- ילדים הזקוקים לטיפול רפואי מיוחד.
- ילדים עם מחלה נדירה.