ילדים רבים סובלים ממוגבלויות שונות. במצבים אלה, ההורים יכולים למצוא את עצמם במצבים כלכליים קשים בגלל חוסר היכולת לעבוד כי צריך להיות עם הילד ובגלל הצורך בהוצאות רבות בשביל לגדל את הילד. לכן, קיימות זכויות הורה לילד עם מוגבלות הכוללות הטבות שונות וסיוע כלכלי שמיועד לעזור להורים אלה. על כך נרחיב במאמר הבא.
קביעת הזכאות ואחוזי הנכות
על מנת לממש זכויות הורה לילד עם מוגבלות, הילד יצטרך לעבוד וועדה רפואית. וועדה זו היא מטעם ביטוח לאומי והיא מורכבת מאנשי מקצוע שונים. במסגרת הוועדה יבחנו את הליקויים של הילד ואת מידת התלות שלו בזולת, בהתאם לגיל שלו.
הזכאות ואחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למספר פרמטרים-
- ילד עד גיל 3- מה היכולת שלו בביצוע פעולות גפים, גוף ותנועות ראש בהתאם לגילו.
- ילד מעל גיל 3- מה מידת התלות שלו בזולת לעומת בני גילו, בפעולות כמו אכילה, רחצה.
- ילד שזקוק להשגחה מתמדת- האם הילד זקוק להשגחה של מבוגר במשך כל שעות היממה. חשוב להוכיח כי ההשגחה נדרשת למניעת סיכון לחיי הילד, שכן יש לו הבנה לקויה לגבי גורמי סיכון או בעקבות מחלה כרונית.
- ילדים הזקוקים לטיפול רפואי מיוחד.
- ילדים עם מחלה נדירה.
שיעור זכאות
לאחר שיקבעו מה הזכאות ומה אחוזי הנכות המגיעים להורים, יש לקבוע את שיעור הזכאות. כלומר, את שיעור הקצבה המגיע להורים במסגרת זכויות הורה לילד עם מוגבלות. שיעור הזכאות ייקבע על פי מדרגות בהתאם למידת המוגבלות של הילד. גובה הגמלה בהתאם לשיעור הזכאות יהיה-
- 50% יהיו זכאים לקצבה בגובה של 1,527 שקלים.
- 100% יהיו זכאים לקצבה בגובה של 3,000 שקלים.
- 112% יהיו זכאים לקצבה בגובה של 3,534 שקלים.
- 188% יהיו זכאים לקצבה בגובה של 5,641 שקלים.
- 235% יהיו זכאים לקצבה בגובה של 7,168 שקלים.
גמלת ילד נכה
במסגרת זכויות הורה לילד עם מוגבלות, ביטוח לאומי מעניק לילדים שעונים על קריטריונים מסוימים גמלת ילד נכה. גמלת ילד נכה משולמת להורי הילד והיא מיועדת לסייע להם עם הוצאות כלכליות לטיפול בילד. גמלת ילד נכה יכולה להינתן לילד מגיל 91 ימים ועד לגיל 18 ו-3 חודשים. הורים לילד שסובל מליקוי שמיעה חמור או מתסמונת דאון יוכלו לקבל את הגמלה מיום הולדת הילד.
הקריטריונים המזכים בגמלת ילד נכה-
- ילד עם מוגבלות שכלית/ גופנית
- ילד עם בעיות התנהגותיות/ נפשיות
- ילד שסובל מאלרגיה קשה
- ילד שסובל ממחלות שונות ביניהן סוכרת, סרטן ומחלות נדירות אחרות
- ילד שעובר טיפולים רפואיים ממושכים או אשפוז בבית החולים
- ילד עם הפרעות קשב וריכוז
- ילד על הספקטרום האוטיסטי
גמלת ניידות
זכויות הורה לילד עם מוגבלות כוללות התייחסות גם לניידות. הורים כאלה זכאים לקבל גמלת ניידות, במקרים בהם הילדים סובלים מליקוי רפואי בגפיים התחתונות, באופן שמגביל את הניידות שלו. קיימת רשימה של ליקויים כמו שיתוק, קטיעות גפיים, קיצור גפיים, מומים מלידה, נקעים ועוד. ההתמודדות עם הניידות של הילד היא לא פשוטה כלל עבור ההורים מאחר שהיא כוללת רכישה של אביזרי עזר שונים שיסייעו לילד בניידות. פעמים רבות אביזרים אלה יהיו יקרים. לכן, קיים סל הטבות שמיועד לסייע בניידות, בהן-
- קצבה חודשית להוצאות ניידות
- הלוואה לרכישת רכב חדש
- פטור מאגרת רישוי
- הלוואות לרכישת אביזרים מיוחדים לרכב
כמו קבלת קצבה, גם עבור קבלת גמלת ניידות על הילד לעבור וועדה רפואית בה יקבעו האם לילד יש מוגבלות בניידות בשיעור מינימלי של 60%, בהתאם לרשימת הליקויים המוגדרת. בסוף הוועדה הרפואית, הוועדה תגיש את ההמלצה שלה לביטוח לאומי שיחליט האם להעניק גמלת ניידות ומה השיעור שלה. במידה שייקבעו לפחות 80% ניידות או שהילד משתמש בכיסא גלגלים, ההורים יהיו זכאים לגמלת ניידות בנוסף לגמלת ילד נכה. אך במצב בו ההורים לא יעמדו בתנאים הללו יהיה עליכם לבחור בין אחת מהגמלאות.
תו נכה
זכויות הורה לילד עם מוגבלות כוללות גם את היכולת להגיש בקשה לתו נכה. הטבת תו נכה מיועדת להקל על איכות החיים של ההורים ולשפר את הנגישות והניידות שלהם. תו נכה מאפשר להורים להחנות את הרכב שלהם בכל מקום בו ירצו, בתנאים הבאים-
- הרכב חונה במקום שאין לידו חניית נכים, או שחניית הנכים אינה פנויה
- הרכב חונה במקום שאין בקרבתו מקום חניה או שמקום החניה אינו פנוי
- הרכב חונה כך שאינו מסכן ואינו מונע מעבר הולכי רגל, עגלות ילדים או נכים
- החניה לא מפריעה לרצף התנועה ולעיכובה
לקבלת תו נכה, יש להגיש בקשה למשרד התחבורה. להגשת הבקשה עליכם למלא טופס בקשה לתו נכה ולצרף את כלל המסמכים הרלוונטיים כמו תעודת זהות, רישיון נהיגה, מספרי רישוי ועוד. ניתן לנקוב ב-2 רכבים במקסימום. בנוסף יש לצרף את המסמכים הרפואיים המעידים על מצבו של הילד ועל כך שהוא מתקשה בהליכה וכי יש לו ניידות בשיעור של 60%. הזכאות לתו נכה תיקבע בהתאם למסמכים הרפואיים שהוגשו לכן חשוב להגיש את כל המסמכים בצורה מסודרת.
נקודות זיכוי במס הכנסה
זכויות הורה לילד עם מוגבלות כוללות גם את היכולת לקבלת נקודות זיכוי במס הכנסה. פעמים רבות ההכנסה של הורים לילדים עם מוגבלות נפגעת מאחר שהם משקיעים זמן רב בטיפול בילד ומפחיתים את שעות העבודה שלהם. לכן, מס הכנסה מעניק הטבה של שתי נקודות זיכוי ממס הכנסה במשכורת בגין ילד עם מוגבלות. נקודות הזיכוי מפחיתות את סכום המס שעל ההורים לשלם למס הכנסה. שתי נקודות זכות במס הכנסה יכולות לסייע להורה לחסוך כ-4,700 שקלים בשנה. יהיו מקרים בהם ההורים יהיו זכאים להחזר מס, כאשר ניתן לקבל החזר עד 6 שנים רטרואקטיבית. על מנת לקבל נקודות זיכוי או החזר מס יש להגיש בקשה למס הכנסה בצירוף מסמכים ואישורים רפואיים רלוונטיים. יש לחדש את ההטבה כל שנה.