מחלת הגלאוקומה נחשבת לאחת מהסיבות המובילות בעולם לעיוורון. בין היתר, זה נובע מכך שהמחלה יכולה להיות חבויה במשך שנים בלא לבוא לידי ביטוי בסימפטומים כגון כאב או ירידה ביכולת הראיה.
כדאי לדעת שיש כיום לא מעט בדיקות שיכולות לסייע באיתור מוקדם של המחלה, כך שניתן יהיה גם אם לא לתקן את הנזק שכבר נוצר, הרי למנוע נזקים נוספים והדרדרות נוספת.
עבור הסובלים מגלאוקומה וכן עבור כאלה שעקב המחלה סובלים מאובדן ראיה משמעותי או אפילו מוחלט, ישנה אפשרות לתבוע ולקבל זכויות שונות מביטוח לאומי. יש להבין שבדרך כלל הזכויות לא יוענקו אוטומטית אלא רק לאחר פניה יזומה בתהליך של הגשת תביעה ומסירת מסמכים רפואיים.
רקע גנטי או רקע תעסוקתי
מקובל להעריך כי מחלת הגלאוקומה, המבוססת על לחץ תוך עיני מוגבר, נובעת מסיבות גנטיות. בקרב אנשים מסוימים לא מסוגלת העין לנקז באופן מוצלח את הנוזל התוך עיני ולעיתים הבעיה נוצרת לא בשל חוסר ניקוז אלא בשל עודף ייצור של הנוזל שנחשב חיוני לפעילות העין. אך למרות שיש בנמצא סימנים להיותה של המחלה בעלת הקשרים גנטיים, הרי שלא ניתן לשלול גם מקרים שבהם גורמים סביבתיים הם האשמים בפרוץ המחלה.
לכן, במידה ויש מקום להעריך שלמקום העבדה ולתנאי העבודה השפעה על הירידה בראיה, פגיעה בראיה היקפית, גלאוקומה ואף עיוורון מלא – ניתן לתבוע זכויות על בסיס מחלת מקצוע או תאונת עבודה.
מי שיצליח להראות באמצעות נימוקים רפואיים ומסמכים מתאימים וכן בשיתוף רופא תעסוקתי שגלאוקומה הינה תוצאה של מחלה מקצועית, יוכל לקבל הכרה בנכות מעבודה לצורך קבלת קצבה. פגיעה בעבודה תאפשר קבלת טיפולים רפואיים במימון של ביטוח לאומי. ראוי לציין שלא תמיד קל להראות שהפגיעה בראיה נובעת מתנאי העבודה. עם זאת, במידה וזה הוכח, ניתן לקבל קצבאות גבוהות יותר גם אם אחוזי הנכות יחסית נמוכים (לעומת נכות כללית).
גלאוקומה ונכות כללית
לא מעט חולים בגלאוקומה עשויים לאבד את הראיה באופן מוחלט או כמעט מוחלט. ככל שהחולה יקדים להיבדק ככל שיתבצע אבחון של תפקודי הראיה, ראיה היקפית, לחץ תוך עיני, בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה להציל יותר מיכולת הראיה. עבור מי שיאושר בביטוח לאומי כעיוור ומי שיקבל על סמך זאת אחוזי נכות של תשעים אחוזים ויותר, ניתן יהיה לקבל לא רק קצבת נכות כללית אלא גם קצבאות נוספות כגון קצבה לשירותים מיוחדים.
יש לציין שכאשר לא מדובר בגלאוקומה שנושאת עימה מגבלה משמעותית ליכולת הראיה, לא תמיד יקבל החולה זכויות מביטוח לאומי בתור נכה. לעיתים תאושר נכות חלקית ויש גם כאלה שיוכלו להציג אסמכתאות רפואיות לכמה וכמה ליקויים רפואיים, כך שבסיכומו של דבר יוכלו לקבל קצבת נכות כללית. במידה ואושרה נכות מופחתת, שלא מקנה קצבאות קבועות, ניתן לבדוק אפשרות לזכויות כגון שיקום מקצועי.
על מנת לקבל את מירב הזכויות מביטוח לאומי, יש לפנות בתביעה אחרי שאוספים מסמכים רפואיים מקיפים וכן חוות דעת רפואית. לאחר הגשת תביעה יוזמן החולה לוועדה רפואית ובה יישאל שאלות שונות, יראה מסמכים שברשותו ולעיתים גם יעבור בדיקה קצרה במקום.
לאחר בדיקת כלל הליקויים הרפואיים יקבע רופא של הביטוח הלאומי האם החולה זכאי לאחוזי נכות והאם קיימת ירידה בכושר העבודה, שמצדיקה קבלת קצבה חודשית. למותר לציין שכחולים כרוניים ישנן זכויות שימומשו מול קופות החולים (כגון זכות לתרופות מוזלות). לנכים מוכרים ועיוורים שמורות זכויות נוספות לזכאי הביטוח הלאומי כגון הנחות בתשלומים לרשויות.