התקף לב הידוע גם בשמו המדעי אוטם שריר הלב מתרחש כאשר נחסם באופן פתאומי אחד מן העורקים הכליליים וכתוצאה מכך לא קיימת זרימה מספקת של דם אל עבר שריר הלב. התקף לב יכול לגרום לנכות ואף למוות על כן יש לאבחנו ומיד לקרוא לעזרה רפואית (לצוות מגן דוד אדום).
מספר גורמי סיכון עשויים להיות אחראים למחלות לב
שמירה על אורח חיים בריא יכולה להוריד משמעותית את הסיכון לחלות במחלות לב. גורמי הסיכון כוללים:
- כולסטרול גבוה, רמת טריגליצרידים גבוהה, עישון, לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה, גיל, חוסר פעילות גופנית ותורשה.
- אדם החולה בטרשת עורקים נמצא ברמת סיכון למחלות לב.
- היווצרות כריש דם מוביל להתקף לב.
- צריכת חמצן גבוהה של שריר הלב באופן משמעותי.
- דימום החודר אל הפקק הכלילי.
- עיוות באחד מן העורקים הכליליים.
- מחלות מסויימות שאינן עוברות בתורשה כגון עגבת.
מגוון תסמינים המעידים על התרחשות התקף לב – לעתים לא יופיעו כל הסימנים יחדיו והם יכולים להופיע באופן שונה מאדם לאדם אך מספיק סימן אחד כדי לעורר חשד ולבקש עזרה רפואית. להרחבה בנושא התקף לב – באתר myheart.co.il
התסמינים הנפוצים הינם:
כאב חזק בחזה – הנמשך כעשר דקות ויותר אשר עלול להתפשט לאזורים נוספים בגוף כגון: יד שמאל, כתפיים, גב, צוואר, הלסת התחתונה והבטן העליונה.
זיעה קרה וחיוורון – המלווים בבחילות ותחושת חרדה חזקה.
תסמינים פיזיים – כוללים שיהוק, סחרחורת, התעלפות, חוסר הכרה, הקאה, צרבת, עייפות מרובה וקוצר נשימה שאינו פוסק בשכיבה אף מוקל מעט בישיבה.
זכויותיו של אדם אשר לקה במחלת לב
לאחר התקף לב אדם זקוק לתקופת מנוחה ארוכה, לנטילת תרופות באופן קבוע ולעיתים קרובות אף לעבור ניתוחים. אדם אשר לקה במחלת לב נאלץ לעזוב את מקום עבודתו ורמת הכנסתו נפגעת, כמו כן יורדת משמעותית יכולתו התפקודית העצמאית ובמקרים חמורים אף נפגעת יכולת הניידות שלו. על כן זכאים חולים אלו לזכויות מטעם המדינה.
המוסד לביטוח לאומי
על פי אחוזי הנכות הנקבעים על ידי המוסד לביטוח לאומי זכאים החולים למספר זכויות. הראשונה הינה קצבה חודשית אשר נקראת קצבת נכות כללית שמטרתה להבטיח את הכנסתו של החולה. השנייה הינה קצבת ניידות אשר מיועדת לנכים אשר כתוצאה מהתקף הלב איבדו את יכולת הניידות שלהם.
זכויות נוספות
הנחות בתשלום הארנונה, הנחות ברכישת דירה או בתשלומי שכר הדירה, הנחות או פטור ממס רכישה בעת קניית דירה, פטור מאגרת רישוי, הנחה בהתקנת קו טלפון ובתשלומי השיחות, הוזלה באגרת החינוך, הנחות בעת רכישת כרטיסים לנסיעה בתחבורה הציבורית, הזכות לעזרה במימון שיקום עצמי ועוד.
מס הכנסה: חולים בעלי שיעור נכות מעל 90% זכאים לפטור מתשלומי המס.